Finale

Die heftige storm is uitgebleven, het heeft geregend en er zat onweer bij, maar het viel mee. Onze reis wordt  vervolgd via de Route National, bijna het hele eind rijden wij op de N57, het lijkt alsof we al dicht bij huis zijn!? De weg golft eerst door de Jura en gevolgd door de Vogezen, mooie groene streken met bossen en vruchtbare velden, ook veel druiventeelt hier. Zoals gebruikelijk in deze streek hebben wij weer regen, bijna alle jaren dat hier waren tijdens fietsvakanties, was het nat! Gelukkig zitten we nu droog in de auto, maar Vittel en Epinal brengt bij ons de herinnering aan regen weer naar boven. Na 350 km vindt Koos het genoeg en om 14.30 staan we aan de Moezel in Liverdun. Hij is weer aan het water geëindigd vandaag, kunnen we nog even op de fiets een rondje fietsen langs de rivier. We zijn bekend hier, meerdere keren hier gestaan en met ons vele Nederlanders.

Het treintje uit vroeger jaren.

Het weer is heerlijk om te fietsen, dus stappen we op de fiets en op een mooi aangelegd fietspad kunnen we tot Toul fietsen. We doen een stuk daarvan, passeren een locomotiefje en het blijkt dat de schepen vroeger met een locomotiefje werden voortgetrokken om deze bocht in de Moezel te maken. De smalle rails ligt nog in de kant van de weg. Elk schip kreeg een loc en kon door, het waren immers zeilschepen. Ruim 900 locomotiefjes deden zo hun werk om over 600km Moezel schepen voort te trekken! Hier stond ook een soort herberg of pleisterplaats voor de schippers! Tegenwoordig hebben de schepen, die hier nog steeds varen, hun eigen voortstuwings mechanisme en is het treintje werkeloos, maar een leuk opject langs dit fiets-en wandelpad!

De Moezel

Wij zijn op onze laatste pleisterplaats en gaan morgen naar huis, nog een kleine 500km, is best veel maar is te doen! Dan staan er 6000km op de teller bij, pffft nog nooit zoveel kilometers gemaakt in een vakantie! Maar het waren mooie kilometers door Italië, ook al waren de wegen er soms erg slecht. Wij hebben ervan genoten en voor mij was het een prima oplossing om deze blog te schrijven. Je overdenkt de dag en beschrijft hem, zodat de herinnering blijft, maar je het hoofd leeg maakt, zodat je fris aan de nieuwe dag begint. Het was heerlijk om te doen en de leuke reacties zijn mij dierbaar!

4 gedachten over “Finale

  1. Anne het was leuk om jullie dagelijkse belevenissen te lezen. Leuke bijzonderheden en mooie ervaringen hebben we kunnen lezen. Een mooie leidraad voor onze reis door Italië die we willen plannen. Goede thuisreis en dank voor de mooie verhalen.

    Geliked door 1 persoon

  2. thankyou Anne, we enjoyed your holiday too. especially Orvietto brought back some lovely memories for us as we stayed there in 2000. safe driving home. 500km is not even a third of the drive to visit Emma haha. you can do it.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s