Bologna

Onder de lindenbomen bij het geluid van cicaden begin ik weer aan de blog. Vanmorgen al vroeg naar Bologna gefietst, lekker vlak, maar de route is geen mooie toegang tot de stad. Bologna is een grote stad met een klein middeleeuws centrum. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. We stallen de fietsen, met helmen stevig aan elkaar en gaan stappen maken! We zien als eerste de “torre pendenti” 2 scheve torens Torre Garisenda en Torre degli Asinelli, omstreeks 1109 begon de bouw ervan, nu zijn het de enige overgebleven torens van de ruim 180 middeleeuwse torens die eertijds in Bologna het stadsgezicht bepaalden. De 50m hoge Garisenda werd niet voltooid en moest in de 14 eeuw ingekort worden om instorten te voorkomen. Deze torens vinden wij indrukwekkender dan de toren van Pisa.

De 2 scheve torens

We lopen naar de Piazza Nettuno waar een enorm bronzen Neptunusfontein staat die uit vele monden water spuit. De Italianen noemen hem “il Gigante”. Om de hoek ligt de Piazza Maggiore, hier gaan wij op het terras en nemen een koffie met croissant,  genieten van de stad die begint te leven. Wij kijken in het boekje wat er te zien is en maken keuzes, daar bestaat het leven nu eenmaal uit. We gaan eerst de kerk tegenover ons bezoeken, de San Petronio de belangrijkste kerk van Bologna, gewijd aan Petronius een bisschop uit de 5e eeuw en beschermheilige van de stad. Deze kerk gesticht in 1390 was eigenlijk 2maal zo groot bedoeld, maar bleek tijdens de 300jarige bouwperiode te begrotelijk! Het lijkt wel een beetje op Brielle, waar de kerk ook nimmer de ware grootte heeft gekregen. Er is in al die eeuwen niets veranderd! De façade van marmerdecoratie is gehalveerd en dat is goed te zien!

Neptunus
De San Petronio

Ook van binnen is deze kerk sober ingericht, wel bijzonder was dat dwars door de kerk een meridiaan in de vloer is uitgebeiteld in het marmer.

De meridiaan.

We hebben nog heerlijk door de vele arcades gelopen wat heerlijk koel is, maar wandelen in de stad om te shoppen is niet zo ons ding. Wel kunnen wij genieten van een lekker stuk straat muziek en van deze mannen hebben we genoten!

Heerlijke straatmuzikanten.

Op de fiets en weer terug, even boodschappen doen en dan maken we een verfrissende duik in het zwembad, wat deze keer een gewoon zwembad is, zonder toeters en bellen, dure drankjes, en verplichte badmutsen! Een rustige zaterdag met 26 km op de fiets, 9000 stappen bij een temperatuur van 31 graden. Daarbij moeten we vermelden dat de fietspomp van Koos’ fiets is gestolen! Helemaal veilig is Bologna niet!

2 gedachten over “Bologna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s