Orvieto,

Wij zitten in het park van Orvieto als ik deze blog begin. Vanmorgen testte Koos positief na 5 dagen in quarantaine, volgens ingewijden kan dat nog wel 3 weken duren voor je negatief test. Maar de regels zijn; 24 uur zonder klachten na 5 dagen quarantaine mag je eruit. Dat doen we dan ook. Op de fiets gestapt om naar Orvieto te fietsen een rit van 22km, dat is rondje Brielse Maas. Natuurlijk moet je de heuvels niet vergeten en in Bolsena begon de klim rustig met zo’n 4% stijging was het goed te doen. De eerste 10km ging over een rustige weg weinig auto’s. We kwamen op 572m hoogte en de afdaling ging beginnen en die ging zo snel! Afdalingen van 10% zijn niet zo fijn voor ons, bovendien is de rechterhandgreep van mijn rem afgebroken, ik kan alleen met de wijsvinger remmen, dat is een verkrampte vinger na zo’n afdaling. We moeten even kijken of hier een fietsenmaker is, kunnen we gelijk een paar helmen aanschaffen.  Bovendien die afdaling van 10% moeten we straks terug omhoog, en het is nu al zo warm!! In Orvieto moet je naar boven, nogmaals, want oude Italiaanse steden liggen nu eenmaal boven op de berg! Was ook de weg opgebroken en waren ze met gloeiend heet asfalt bezig, dat op onze kelen sloeg. Afgestapt en met de fiets lopend de stad in.

De stad Bolsena ligt daar beneden!

Natuurlijk weer mooie straatjes en doorkijkjes en de plaatselijke specialiteiten worden weer te koop aangeboden. Maar we lopen door om in het centrum de tourist informatie te bezoeken. Komen op het piazza di Duomo en zien we de  kathedraal der Kathedralen! Door paus Leo XIII beschreven als “de gouden lelie van de Italiaanse Kathedralen”. Hij werd gebouwd ter ere van het wonder van Bolsena(1263). De Romaans-gotische kerk heeft de mooiste facade van heel Italië. Met schilderwerk en beeldhouwwerk van vele kunstenaars. Maar we gaan eerst naar de tourist informatie waar we naar een busverbinding naar Bolsena en naar een fietsenmaker vragen. De jongeman belt naar de fietsenmaker(vriend?) die neemt niet op. We krijgen plattegrond van de stad met de opstapplaats van de bus en vertrektijden, tevens met exact uitgetekend waar de fietsenmaker woont en de naam “ciclo stile”van het bedrijfje. We gaan erop af en komen terecht bij een soort hofje waar de fietsenmaker zijn bedrijfje heeft samen met zijn vrouw. Zij doet aan  handvaardigheid, ik zie allerlei bollen brei garen waar Jeanne haar vingers bij aflikt. We leggen het probleem van de handrem uit en hij is gelijk actief aan het zoeken. Hij heeft geen nieuwe shimano rem in huis maar wel 2e hands. Gauw ergens afgesleuteld en het paste perfect. Probleem 1 opgelost, volgende; een goede helm, die had hij ook, zelf als fietser verwonderd hij zich erover dat zo weinig Nederlanders helmen dragen. Probleem 2 opgelost. Volgende hoe komen we met die hitte weer in Bolsena, mogen we de fietsen hier achterlaten en morgen met de auto op komen halen? Ook dat is geen enkel probleem, hij zorgt dat de fietsen veilig staan en morgen gaan wij fietsen en helmen ophalen!

Duomo van Orvieto
Snel en handig, de fietsenmaker van Orvieto.

Wij gaan de stad in een pakken een terrasje, drinken op onze goede deal en bezoeken daarna de kathedraal die van binnen al even rijk gedecoreerd is, prachtige marmeren vloeren en grote beelden. Foto’s mogen niet gemaakt worden, toch loopt iedereen met telefoons! Wel wordt op de kleding gelet, te bloot krijg je een sjaal mee om bloot te bedekken. Buiten de kerk valt de hitte weer over je heen. Eigenlijk willen wij die warme stad uit, Koos belt een taxi, maar als hij de prijs hoort € 60,-bedankt hij. (Daar heeft hij een helm voor!) We kopen een buskaartje van €4,- pp zijn wat later thuis, maar zochten verkoeling in het park alwaar het eerste stuk van de blog alvast geschreven is Morgen zien we de fietsen weer.

2 gedachten over “Orvieto,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s